|
|
Warsztaty żywieniowe
luty 2016 r. –Kolorowe jedzenie –nie bójmy się dodatków do żywności
przekonywali uczniowie wykorzystując do dekoracji tortów kolorowy lukier plastyczny oraz sporządzając ciasto pierogowe o różnej często zaskakującej kolorystyce.
Zajęcia praktyczne prowadziła p. Dorota Swarbuła z uczniami kl. II kształcącymi się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
ZOBACZ: Galeria zdjęć
|
17 kwietnia 2015 r. – XXXIX Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych – eliminacje okręgowe
W dniu 17 kwietnia 2015 r. grupa młodzieży naszej szkoły pod opieka pani Anny Bernaciak wzięła udział w eliminacjach okręgowych XXXIX edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych na SGGW w Warszawie.
W tegorocznych zmaganiach nasze szkołę reprezentowały następujące osoby:
- Produkcja zwierzęca – Damian Adamus – klasa III TR
- Żywienie i gospodarstwo domowe – Weronika Brdoń – klasa III TŻ i UG
- Architektura krajobrazu – Karolina Zawada – klasa IV TAK
Na uznanie zasługuje szczególnie występ Damiana Adamusa, który zajął III miejsce w bloku produkcja zwierzęca, a tym samym zmagał się będzie w majowych eliminacjach centralnych OWiUR na terenie Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
ZOBACZ: Galeria zdjęć
|
15 kwietnia 2015 r. – Warsztaty żywieniowe dla uczniów szkoły podstawowej
W ramach projektu szwajcarsko–polskiego "Szkoła Przyjazna żywieniu i Aktywności Fizycznej" w naszej szkole odbyła się 15 kwietnia 2015 r. pogadanka połączona z poczęstunkiem dla uczniów klasy V Szkoły Podstawowej w Czarnocinie.
W pierwszej części uczniowie wysłuchali krótkiego wykładu poprowadzonego przez p. Annę Bernaciak na temat zdrowego odżywania.
Kumulacją zajęć była degustacja kanapek i koktajle multiwitaminowe przygotowane przez uczennice klasy drugiej: Angelika Gajda i Paulina Góralczyk.
ZOBACZ: Galeria zdjęć
|
9 stycznia 2015 r. – XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności – etap okręgowy

9 stycznia 2015 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Tomaszowie Maz. odbył się w etap okręgowy XIX OGÓLNOPOLSKIEJ OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI, w którym wzięło udział 60 uczestników z 30 szkół.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy III Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Weronika Kawnik, Dominika Kozub.
Opiekun: Anna Bernaciak.
|
listopad 2014 r. – XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności – etap szkolny

Na początku listopada 2014 r. w naszej szkole odbył się etap szkolny XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Do następnego etapu zakwalifikowały się uczennice klasy III Technikum w kształcącym się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Weronika Kawnik i Dominika Kozub. Tematyka wiodącą w tym roku jest "Bezpieczeństwo żywności i żywienia".
Eliminacje okręgowe dla województwa łódzkiego odbędą się 09 stycznia 2015 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Tomaszowie Maz.
Eliminacje przeprowadziły: Anna Bernaciak, Dorota Swarbuła.
|
styczeń 2014 – XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności – etap okręgowy

10 stycznia 2014 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjanych nr 2 w Tomaszowie Maz. odbył się okręgowy etap XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
W rywalizacji nasza szkołę reprezentowały uczennice klasy IV Technikum kształcących się w zawodzie techniku żywienia i gospodarstwa domowego Dominika Baranowska i Katarzyna Ludwiczak.
Olimpiada ma na celu pobudzanie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocji zdrowia. W tym roku hasłem przewodnim było: "Żywienie u progu i schyłku życia".
|
6 grudnia 2013 r. – XVI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności – etap okręgowy
W dniu 06 grudnia 2013 r. uczennice klasy czwartej Technikum kształcącym się w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego:
– Dominika Baranowska,
– Katarzyna Ludwiczak,
– Agnieszka Szymor,
– Magdalena Turek,
– Paulina Więcławska
wzięły udział w etapie okręgowym XVI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, który odbyły się w Tomaszowie Mazowieckim.
Najlepszy wynik uzyskała Dominika Baranowska.
Uczennice przygotowywała do Olimpiady p. Anna Bernaciak.
ZOBACZ: Galeria zdjęć
|
listopad 2013 r. – XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności – etap szkolny

W początku listopada 2013 r. odbył się etap szkolny XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Do etapu okręgowego zakwalifikowały się uczennice: Dominika Baranowska i Katarzyna Ludwiczak uczennice klasy IV Technikum kształcących się w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego. Tematyka wiodącą w tym roku jest "Żywienie u progu i schyłku życia".
Etap okręgowy Olimpiady odbędzie się 10 stycznia 2014 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Tomaszowie Maz.
Eliminacje przeprowadziły: Anna Bernaciak, Dorota Swarbuła.
|
Etap szkolny Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności został rozstrzygnięty
Eliminacje szkolne zostały rozegrane wśród 23 uczniów klas trzecich i czwartych Technikum kształcącym w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego. Zwycięzcy wykazali się dużą wiedzą dotyczącą różnorodnych zagadnień związanych z przetwórstwem i analizą żywności, techniką oraz działalnością gospodarczą zakładów spożywczych. Uzyskując najwyższą ilość punktów pokonali oni pozostałych uczestników testu. Są to:
Dominika Baranowska,
Katarzyna Ludwiczak,
Agnieszka Szymor,
Magdalena Turek,
Paulina Więcławska.
Wszystkie to uczennice klas IV.
Teraz przed nimi czas wytężonej pracy, aby jak najlepiej przygotować się do dalszych zmagań a jest o co walczyć. Stawką jest awans do etapu ogólnopolskiego Olimpiady i walka o indeks i zwolnienie z pisemnej części egzaminu zawodowego.
Gratulujemy sukcesu i trzymamy kciuki za udany start w etapie okręgowym Olimpiady!
Eliminację przeprowadziły: Anna Bernaciak, Dorota Swarbuła.
|
19 kwietnia 2013 r. – XXXVI Olimpiady Wiedzy I Umiejętności Rolniczych – eliminacje okręgowe
W dniu 19 kwietnia 2013 r. w Warszawie, w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbyły się eliminacje okręgowe do XXXVI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych (OWiUR). To olimpiada z wieloletnią tradycją, która cieszy się dużym zainteresowaniem wśród uczniów szkół rolniczych w całej Polsce. Eliminacje okręgowe są etapem, w którym biorą udział zwycięscy eliminacji szkolnych.
W obecnym roku szkolnym zwycięzcami eliminacji w naszej szkole w poszczególnych blokach programowych byli następujący uczniowie:
Lp. | Blok programowy | Uczeń | Klasa |
1 | Produkcja roślinna | Adrian Chruściński | III TR |
2 | Produkcja zwierzęca | Przemysław Jakiel | IV TR |
3 | Żywienie i gospodarstwo domowe | Karolina Mieszek | IV TŻ |
4 | Architektura krajobrazu | Marlena Florczyk | II TAK |
Wyżej wymienieni uczniowie brali udział w eliminacjach okręgowych w Warszawie.
W tych eliminacjach, podobnie jak w szkolnych uczniowie musieli rozwiązać 60 pytań testowych i trzy zadania praktyczne.
Reprezentanci naszej szkoły uzyskali miejsca w pierwszej 10 najlepszych.
Do Olimpiady byli przygotowywani przez dużą grupę nauczycieli przedmiotów zawodowych.
Opiekunem uczniów na eliminacjach w Warszawie była Pani Jadwiga Gałązka.
|
6 i 8 marca 2013 r. – Zajęcia warsztatowe dla żywieniówki – Kanapki "na wesoło"
W dniach 6 i 8 marca 2013 r. odbyły się w naszej szkole Dni Otwarte dla gimnazjalistów i rodziców w ramach, których zostały przeprowadzone zajęcia warsztatowe – technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych – Kanapki "na wesoło"
ZOBACZ: Galeria zdjęć
|
11 stycznia 2013 r. – XVII Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności – etap okręgowy
W dniu 11 stycznia 2013 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Stanisława Staszica w Tomaszowie Mazowieckim odbył się etap okręgowej XVII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Celem olimpiady jest: podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia, konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół.
Naszą szkołę reprezentowały:
1. Dominika Baranowska z klasy III Technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego
2. Katarzyna Ludwiczak z klasy III Technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego
Tematem przewodnim olimpiady była ŻYWNOŚĆ TRADYCYJNA I KUCHNIE NARODOWE:
1. Tradycja i obyczaje w kuchni polskiej.
2. Tradycyjne produkty żywnościowe.
3. Tradycje żywieniowe różnych regionów Polski: Kaszub, Wielkopolski, Śląska, Podhala, Małopolski, południowo-wschodniej i centralnej Polski oraz Mazur.
4. Kuchnie naszych sąsiadów i inne kuchnie europejskie.
5. Kuchnia chińska i japońska jako przedstawicielki kuchni dalekiego wschodu.
6. Kuchnia żydowska i arabska jako przykłady kuchni, w których religia odgrywała i odgrywa znaczącą rolę.
|
11 grudnia 2012 r. – XXI edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia Polskiego Czerwonego Krzyża – eliminacje rejonowe
Dominika Baranowska uczennica kl. III Technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego będzie reprezentowała Powiat Piotrkowski w eliminacjach wojewódzkich XXI edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia PCK.
Dominika Baranowska przeszła eliminacje szkolne i po zaciętej dogrywce zajęła pierwsze miejsce w etapie rejonowym, który odbył się w dniu 11 grudnia 2012 r. w Starostwie Powiatowym w Piotrkowie Trybunalskim.
Celem olimpiady jest wykształcenie wśród młodzieży szkolnej potrzeby dbania o własne zdrowie oraz kształtowanie umiejętności niezbędnych do ochrony i doskonalenia zdrowia poprzez rozbudzanie zainteresowania własnym zdrowiem i problematyką prozdrowotną, prowadzenie edukacji dot. czynników zagrażających zdrowiu oraz sposobów ochrony zdrowia, a także inspirowanie młodzieży do podejmowania na terenie szkoły lub poza nią różnych działań promujących zdrowy styl życia.
ZOBACZ: Galeria zdjęć
|
20 kwietnia 2012 r. – XXXVI edycji Okręgowej Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych Okręgu Warszawskiego – etap okręgowy
W dniu 20 kwietnia 2012 r. uczniowie naszej szkoły byli na etapie okręgowym XXXVI edycji Okręgowej Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych Okręgu Warszawskiego, które odbyły się Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Szkołę reprezentowały następujące osoby, które zostały wcześniej wyłonione z eliminacji szkolnych:
- Przemysław Jakiel – klasa III TR – produkcja roślinna
- Kozal Jan – klasa IV TR – produkcja zwierzęca
- Klachta Marcin – klasa III TR – mechanizacja rolnictwa
- Smejda Rafał – klasa IV TR – agrobiznes
- Mieszek Karolina – klasa III TŻ – żywienie i gospodarstwo domowe
- Dulas Lena – klasa IV TAK – architektura krajobrazu.
Eliminacje okręgowe składały się z 2 części: egzamin pisemny – testu składający się z 60 pytań oraz wykonanie 3 zadań praktycznych.
Uczniowie zajęli następujące miejsca:
- Przemysław Jakiel – produkcja roślinna – 16 miejsce
- Kozal Jan – produkcja zwierzęca – 9 miejsce
- Klachta Marcin – mechanizacja rolnictwa – 11 miejsce
- Smejda Rafał – agrobiznes – 9 miejsce
- Mieszek Karolina – żywienie i gospodarstwo domowe – 12 miejsce
- Dulas Lena – architektura krajobrazu – 13 miejsce
Opiekun młodzieży: Anna Bernaciak – nauczyciel przedmiotów zawodowych.
|
|